Falen Als Ondernemer? Wen Eraan!

missed-basketball-shot

Om een effectieve zakelijke visionair te zijn, zal je erachter moeten komen hoe je teleurstellingen kunt beheersen. Thomas Edison deed meer dan tienduizend verschillende tests voordat hij op 21 oktober 1879 eindelijk zijn belangrijkste uitvinding, de gloeiende lamp, liet zien. De eerste onderneming van Bill Gates, Traf-O-Data, was een teleurstelling. Michael Jordan werd ooit geciteerd: “Ik heb meer dan 9.000 schoten in mijn carrière gemist. Ik heb ongeveer 300 wedstrijden verloren. Meerdere keren werd mij vertrouwd om de wedstrijd te domineren; en ik miste. Ik heb keer op keer gefaald in mijn leven. En dat is de reden dat ik slaag.”

“I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times I’ve been trusted to take the game winning shot; And missed. I’ve failed over and over again in my life. And that is why I succeed.” -Michael Jordan

In mijn korte tijd als ondernemer heb ik meer keren gefaald dan ik kan tellen. Ik heb ook veel bereikt, maar het is nog lang niet met elkaar te vergelijken. De teleurstellingen zijn veel groter dan de triomfen en ik weet zeker dat ik veel meer teleurstellingen voor me heb. Daar ben ik tevreden mee, ik me gerealiseerd dat zodra ik stop met falen, ik niet meer probeer te innoveren. Het is de aard van ondernemer te zijn en van succes in het algemeen.

Je hebt het vaak gehoord; als het simpel was, zou iedereen het doen. Het is naif om je voor te stellen dat elke slimme gedachte die je hebt, een effectieve onderneming tot stand zal brengen. Ik kan nog steeds geen ondernemer horen zeggen ‘elke idee die ik bedenk lijkt te werken’. Het is waarschijnlijker dat u zoiets hoort als: “Mijn eerste vijf bedrijven faalde voordat ik aan deze begon.”

Overweeg dat even. Vijf ondernemingen. Af en toe is het aantal drie, soms is het 20, maar het belangrijkste is dat de meeste ondernemers met hun eerste organisatie geen grand slam slaan. Het verbaast me echt – hoeveel personen hebben de kracht om meerdere keren te falen en beginnen nog steeds aan een zesde bedrijf? Je moet er vooral zeker van zijn en die voorbije keren als een leerervaring voor de zesde behandelen. Als nummer zes tekortschiet, moet u hetzelfde doen en doorgaan naar nummer zeven.

Als je erkent dat het onontkoombaar is, kun je profiteren van je misstappen en verder gaan. Het is allesbehalve moeilijk om je door de teleurstelling te laten verslinden – minder omdat je sceptisch bent, maar vooral omdat het moeilijk is om iets te zien waarin je hart en ziel hebt gestopt en het over het hoofd gezien of afgewezen wordt. Zo snel als de tijd het toelaat, moet je erkennen dat je onderneming het ding is dat ze afwijzen, NIET jou! Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je op een evenwichtige manier kunt opsplitsen waarom je bruiste en vertrouwd raakt met de zaken die essentieel zijn voor ontwikkeling later.

Teleurstelling is niet eenvoudig en is erg verbijsterend, maar het is een belangrijk stuk prestatie. Geloof je mij niet? Vraag het Thomas Edison, Bill Gates of Michael Jordan! Oké, het kan een beetje intens zijn om Thomas Edison te vragen, maar je begrijpt de gedachte

2 gedachten over “Falen Als Ondernemer? Wen Eraan!”

  1. Pingback: De angst voor falen; de nummer 1 angst! - SuccesTrends

  2. Dit zijn echt indrukwekkende ideeën. Je hebt hier een aantal goede factoren aangeraakt. Hoe dan ook, blijf schrijven. Gerti

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *